Хакери от Русия и Украйна в ареста след удар на Нюйоркската борса

Хакери от Русия и Украйна в ареста след удар на Нюйоркската борса
A A+ A++ A

Властите в САЩ разбиха 9-членна хакерска група, търгувала с  крадена вътрешна информация от компании, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк.

Арестите са извършени в щатите Джорджия и Пенсилвания. Петима от групата са руснаци и украинци, твърди агенция Блумбърг. Киберпрестъпниците прониквали в сървърите на такива компании като Marketwired, Business Wire, PRNewswire Association LLC, която е дъщерна компания на един от най-богатите хора в света Уорън Бъфет. Оттам те изземвали корпоративни съобщения. Впоследствие предавали получената информация на свои съучастници в САЩ.

Впоследствие злосторниците използвали инсайдерска информация за покупка и продажба на акции на Нюйоркската борса на 10 големи компании. По този начин хакерите спечелили над 30 млн. долара. Сред компаниите, чиито акции фигурирали в сделките, са били Panera Bread Co, Boeing Co, Hewlett-Packard Co, Caterpillar Inc. и Oracle Corp.

Очаква се киберпрестъпниците да бъдат обвинени в мошеничество с ценни книжа и хакерство. Разследването срещу тях траело две години.

#хакери #борса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници