Пентагонът: Русия възнамерява да създаде военна база в Сирия

Пентагонът: Русия възнамерява да създаде военна база в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Последните действия на Русия в близост до сирийския град Латакия, предполагат, че Москва възнамерява да създаде военновъздушна база там, съобщи Би Би Си, позовавайки се на американски източници.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис обяви, че има постоянен поток от хора и оборудване в крайбрежната зона. Русия казва, че военното оборудване се изпраща на Сирия, за да помогне на правителството да се бори с терористичната групировка ''Ислямска държава''. 

"Видяхме индикации в последните дни, че Русия дислоцира хора и техника в района около Латакия и военната база там, което предполага, че възнамерява да създаде някаква военновъздушна оперативна база”, заяви Дейвис, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че САЩ са загрижени за руските военни ходове, които може да влязат в конфликт с коалиционните въздушни удари, провеждащи се в Сирия срещу ИД. Американските власти също така се опасяват, че засилването на руската подкрепа ще укрепи режима на президента Башар Асад в момент, когато той губи на бойното поле. Според САЩ това би усложнило последните усилия за намиране на политическо решение на конфликта.

Коментарите от американска страна идват само дни, след като сирийските държавни медии съобщиха, че два руски транспортни самолета с 80 тона хуманитарна помощ са кацнали в Сирия. Според информацията самолетите са забелязани край въздушна база близо до Латакия - районът, който е крепост на президента Асад.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков обясни, че самолетите са превозвали материали за изграждане на палатков лагер за бежанци.

Кремъл отхвърля обвиненията във военна намеса, въпреки че външният министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че Русия ще изпрати още помощ за Сирия, ако бъде поискано.

"Русия изпраща самолети за Сирия с военно оборудване, в съответствие с действащите договори, и хуманитарна помощ", каза той. "Русия не предприема никакви допълнителни стъпки”, увери Лавров.

По-рано този месец, България отказа да позволи на руски самолет да пресече въздушното й пространство на фона на опасенията на САЩ, че Русия изпраща допълнителна военна помощ на Сирия. В отговор Русия заяви, че й е било дадено разрешение да прелети над иранската територия на път за Сирия.

Миналата седмица служители във Вашингтон, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че Москва е изпратила повече въздухоплавателни средства във военноморската база на Русия в сирийския крайбрежен град Тартус. Те обявиха, че са разположени и малък брой пехотни сили.

Войната между режима на президента Асад и различните бунтовнически групировки досега е довела до смъртта на най-малко 240 000 души и е до разселването на милиони души.

#Сирия #Русия #САЩ #военна база #Асад #''Ислямска държава'' #договори #хуманитарна помощ #самолети #Сергей Лавров #Латакия #Джеф Дейвис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници