Отворени врати в Президентството по случай Независимостта на България

Отворени врати в Президентството по случай Независимостта на България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев посрещна първите желаещи да видят манифеста, с който княз Фердинанд обявява на 22 септември Независимостта на България.

Той се ръкува с всички 20-ина гости и обеща да ги разведе из залите на президентсвото, където държавният глава приема височайшите си гости.

Обиколката започна от Гербовата зала, мина през Зелена и Червената зали, залата където се събира Консултативният съвет за национална сигурност, както и неговия кабинет.

Мартин Иванов, който е секретар на президента по култура влезе в ролята на екскурзовод и обясняваше всеки един от експонатите.

В изложбата е показан и оригиналния манифест, който се съхранява в сребърен тубус, поставен в красива дървена кутия. Манифестът е с всички печати на тогавашните само шест министерства. Показана беше и черновата на документа, написана от Фердинанд във влака.

Има и снимки от официалното подписване на документа - Църквата Св. 40 мъченици във Велико Търново и историческият хълм Царевец в града. Експозицията съдържа също и две важни телеграми на руския император Николай и на румънския крал, които на 20 април 1909 г. признават независимостта на страната ни, докато през това време се е разгаряла непрекъсната дипломатическа борба.

Показан е и указ, с който се повишава рангът на българските дипломати, интересна карикатура от италиански вестник, счетоводни документи и други. В президентството са изложени и актовете на признаване на независимостта.

#България #манифест #документ #президентство #Росен Плевнелиев #Велико Търново #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници