Помирителни комисии в "парливите" сектори ще уреждат спорове между търговци и потребители

Помирителни комисии в "парливите" сектори ще уреждат спорове между търговци и потребители
Даниела Везиева Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Секторни помирителни комисии към КЗП ще помагат за решаване на спорове между търговци и потребители. Това каза Даниела Везиева, заместник-министър на икономиката, на откриването на кръгла маса на тема „Новите помирителни комисии - механизъм за решаване на спорове между потребители и търговци”, предаде агенция Фокус.

Комисиите са основно в секторите, които са "парливи" - това са услугите в областта на енергетиката, ВиК услуги, електронни и пощенски услуги, транспорт и финансовия сектор, уточни Везиева.
 
"Участието на икономическите оператори в тези помирителни комисии е знак за това, че осигуряваме най-добрата експертиза по време на решаване на тези спорове", заяви зам.-министърът.  "Важната задача за всички нас е да активираме потребителите и търговците, така че те да намерят на базата на взаимния компромис трайно решение при възникване на спорове по различен тип услуги", добави тя.

Освен на национално ниво, секторните комисии ще решават спорове и с трансгранични онлайн услуги. "Това е част от новата услуга на ЕС - новата платформа за решаване на спорове, която ще работи от 15 февруари т. г., където всеки, който ползва онлайн търговията, може да потърси съдействие при решаване на спорове", поясни Везиева и добави, че това ще става чрез електронен портал и напълно безплатно.

Като приоритет в работата на Министерство на икономиката, зам.-министърът посочи дейността за повишаване нивото на защита на потребителите, както и за увеличаване на бизнес средата. "Ще продължим съвместната работа със Сдружението на потребителите и с всички, които искат да участват в комуникирането на проблемите, свързани с решаването по алтернативен начин на споровете извън съда", каза още тя.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката, заяви, че Министерството на енергетиката приветства създаването на комисиите и по-специално секторната в насока енергетика. "С нашия експертен капацитет ние ще бъдем неизменна част в насока помощ и експертизи в действието на комисиите с цел по-бързо разрешаване на всеки един казус на потребителите, който бъде внесен там", допълни той.

#КЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници