Експерт от МОН: Видеонаблюдението е най-сигурният метод за спиране на преписването

Експерт от МОН: Видеонаблюдението е най-сигурният метод за спиране на преписването
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Направата на пищовите за матурите се е превърнала в бизнес. Това заяви пред Нова телевизия представителят на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев.

Той показа и някои от помощните средства за неподготвени зрелостници. Най-впечатляващото от тях е цял учебник, отпечатан в изключително малък формат.

„Тази година вече сме открили девет фирми, които предлагат в Интернет средства за подсказване - т.н. Bluetooth слушалки", обясни Додев.

Той допълни, че най-сериозното средство за спиране на преписването на матурите и тази година си остава видеонаблюдението. Сега обаче, за първи път, камерите в изпитните зали ще записват и със звук.

„Кадрите ще се наблюдават в реално време в самото училище, в присъствието на директора и членове на училищната комисия", поясни експертът.

След края на съответния изпит записите от камерите се изпращат в Регионалния инспекторат по образование и могат да бъдат проверявани както от неговите служители, така и от работещите в МОН.

Предстои министър Меглена Кунева да реши как ще се разбъркват въпросите за матурите, така че за всеки ученик да има индивидуален вариант, каза още Додев.

#МОН #експерт #Лазар Додев #преписване #матури #видеонаблюдение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници