Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет

Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет

canva

A A+ A++ A

Българският ученик Димитър Димитров от френската гимназия в София спечели стипендия в Оксфордския университет. За него класическите езици са начин на самооткриване, а обучението им води до пълно осъзнаване на историята. Още в 8-и клас той започва да изучава латински и старогръцки език, а оттогава се увлича все повече.

"Латинският и старогръцкият са езици на изкуството, те са езици на науката и познанието", споделя Димитър пред БНТ. През миналата година той се отправя към Академията “Vivarium Novum” близо до Рим, където сред ученици и учители се разговаря само на латински.

Сега Димитър се готви да продължи образованието си в Джизъс Колидж в Оксфорд, за да развие натрупаните знания и да придобие нови. Той подаде документи за единствената стипендия в университета, за която може да кандидатства, и бе избран за 4-годишно обучение сред младежи от над 50 държави.

"Таксата за курса и минималните разходи за престой, храна и други се възкачват на 200 000 паунда. С помощта на стипендията и подкрепата на моите родители успяваме да покрием половината от тази сума", разкрива Димитър.

След завършване на образованието си в Оксфорд, той планира да се върне в България, защото вярва, че класическите езици не само ни свързват с миналото, но и ни помагат да гледаме напред. Иска да докаже това в родината си.

#ученик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници