Полша планира орязване на пенсиите на офицерите от тайните комунистически служби

Полша планира орязване на пенсиите на офицерите от тайните комунистически служби
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Полското правителство иска да намали пенсиите на 32 000 бивши офицери от разформированата тайна полиция на комунистическия режим и да ги съобрази със средното ниво на пенсиите в страната, съобщи вътрешният министър Мариуш Блашчак, цитиран от "Ройтерс".

Социалистическият режим в страната рухна през 1989 г., но Полша продължава да се бори с премахването на наследството от комунистическото управление. Тези усилия се подновиха с идването на власт през миналата година на дясната евроскептична партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински.

Според Блашчак с предложената пенсионна реформа в системата ще се реши проблем, който е отлаган с години.

Мерките трябва да бъдат одобрени и от парламента, в който "Право и справедливост" има мнозинство. Това ще спестява на бюджета 135 млн. злоти (около 30 млн. евро) годишно, като се наложи таван на пенсиите на бившите комунистически служители.

"Това е израз на социална справедливост. Бившите офицери на тайната полиция и на комунистическия апарат все още получават високи пенсии. Този проект ще поправи тези грешки", обясни вътрешният министър.

По-рано тази година Полша одобри закон, с който задължава местните власти да сменят имената на улици и други обществени места, ако те носят названия, свързани с организации или лица от комунистическия режим.

 

#Полша #полиция #пенсии #офицери #тайни служби #полиция #комунистически режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници