Прибързано: Германия чертае план, ако Гърция напусне еврозоната

Прибързано: Германия чертае план, ако Гърция напусне еврозоната
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Германия са решили да изпреварят събитията и да разработят план за действия, ако Гърция напусне еврозоната. Проектът ще заработи при положение, че опозицията победи на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 25 януари, пише днес в. "Билд".

Причините за предварително изготвения план, са притесненията в Германия, че ако разливът се случи гръцките граждани ще започнат масовото да изтеглят влоговете си от банките. В този случай ще се наложи да бъдат отпуснати милиардни суми на Гърция по линия на ЕС за избягването на такъв развой на събитията, отбелязва изданието.

Такъв сценари обаче изглежда малко вероятен, макар че канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле не изключиха изпадналата в криза Гърция наистина да напусне еврозоната.

В отговор на това тиражирано мнение източници от Еврокомисията посочиха, че законодателството на ЕС не предвижда отмята на членството на която и да е държава от валутния съюз.

До предсрочния вот в Гърция се достигна, след като парламентът на страната не успя да избере президент. Очаква се вотът на 25 януари да бъде спечелен от опозиционната Коалиция на радикалните леви сили (СИРИЗА), оглавявана от Алексис Ципрас.

В едно от последните си интервюта Ципрас обеща при победа на неговата коалиция да остави Гърция в еврозоната, но и да отмени политиката на тежки икономии и да постигне от кредиторите значително опрощаване на гръцкия дълг.

#Германия #Гърция #еврозона #план

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници