САЩ и Русия постигнаха съгласие по основните въпроси за Сирия

САЩ и Русия постигнаха съгласие по основните въпроси за Сирия
Владимир Путин, Джон Кери и Сергей Лавров Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ и Русия са постигнали съгласие по основните подходи към конфликта в Сирия, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за телевизия MSNBC.

Кери обясни, че техните виждания се разминават относно крайния изход от процеса на регулиране в тази страна.

„САЩ и Русия са съгласни относно фундаменталните принципи за Сирия, но остават разногласия относно това какъв може или не може да бъде крайният резултат. Настъпило е време да се обединим и да намерим изход от сирийската криза“, посочи ръководителят на американската дипломация.

Джон Кери каза още, че утре ще се срещне отново с руския външен министър Сергей Лавров.

Русия и САЩ ще продължат интензивния диалог по сирийската тематика, това пък заяви руският президентският говорителят Дмитрий Песков. „На работно равнище ще бъде продължен диалогът, при това достатъчно интензивно, по сирийските въпроси и в интерес на установяването на механизми за размяна на информация“, отговори говорителят на въпрос на журналисти за какво са се договорили двамата президенти.

На пресконференция сред срещата си с Барак Обама руският президент Владимир Путин заяви в отговори на въпроси, че страната му и занапред ще помага на сирийския президент Башар Асад в борбата с „Ислямска държава“, но няма да участва в наземни операции срещу джихадистите. Путин разкри още, че руските и американските военни ще установят диалог, за да бъдат избегнати конфликти в Сирия.

Мястото на сегашния сирийки президент Башар Асад е повод за различия не само между САЩ и Русия, но и сред страните от Запада. Докато САЩ и Франция смятат, че той не трябва да участва в каквато и да е коалиция срещу групировката „Ислямска държава“, редица западни държави вече допускат тази възможност. Сред тях е Великобритания, най-верният съюзник на САЩ в Европа. Същата позиция застъпи на юбилейната сесия на Общото събрание на ООН и Австрия в лицето на нейния президент Хайнц Фишер и външен министър Себастиян Курц.

Гражданската война в Сирия, който продължава 4 години, отне живота на 250 000 души и предизвика най-голяма бежанска вълна в Близкия изток и Европа след Втората световна война.

Източник: БГНЕС

#САЩ #Джон Кери #Кери #Русия #Сергей Лавров #Лавров #Владимир Путин #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници