Откриха Филмов институт към Академията в Охрид

Откриха Филмов институт към Академията в Охрид
A A+ A++ A

В резултат на дългосрочно сътрудничество между правителството на Република Македония, правителството на Република Чехия и престижното кино- и телевизионно училище към Академията за изпълнителски изкуства в Прага FAMU, се откри Филмовият институт към Академията за филмово изкуство в Охрид, в град Охрид, Македония.

Институтът ще започне да функционира през академичната година 2015/2016. Филмовият институт е научна обществена институция, асоцииран член на Щипският университет „Гоце Делчев,“ и предлага магистърски програми в департамента си по сценарно и драматургично писане, и департамента по креативно творчество.

Тригодишната програма за обучение се провежда на английски език и е специално адаптирана за тази институция, в съответствие със стандартите, принципите и дългосрочните традиции на FAMU, петата най-стара киноакадемия в света, която е обучила влиятелни режисьори и сценаристи, носители на награди Оскар, и лауреати на международни филмови фестивали, като например македонския професор, режисьор, продуцент и сценарист Иво Трайков, режисьорите и писатели Иржи Менцел, Милан Кундера, Милош Форман, Емир Кустурица, Лордан Зафранович, и Вацлав Хавел.

Преподавателският екип към Филмовият институт към Академията за филмово изкуство в Охрид ще се състои от редовни професори, както и гост-професори от FAMU, като по този начин за бъдещите студенти се осигурчва възможността да получат образованието си непосредствено от най-добрите професори в тази сфера.

Процесът по записване във Филмовият институт към Академията за филмово изкуство в Охрид продължава до 4 октомври и студентите могат да подават документи електронно, попълвайки молба, достъпна на www.filmacademyohrid.com. След изтичане на срока за подаване на документи, според оценката на подадените молбите, както и интервютата с кандидати, които ще се проведат на 13-14 октомври, високопрофесионален екип от това висше учебно заведение ще осъществи селекцията на бъдещите студенти.

С оглед на това да се даде възможност на най-добрите кандидати да се обучават във Филмовият институт към Академията за филмово изкуство в Охрид, независимо от тяхното финансово състояние, Министерството на образованието и науката на Република Македония ще предостави 20 пълни стипендии на студентите, които ще се запишат в магистърски програми. Студенти от Република Македония, както и чуждестранни студенти, могат да кандидатстват за стипендията.

За да получат стипендия, кандидатите трябва да преминат процес на подбор на кандидат-студенти към Филмовия институт. Тогава кандидатите, чиято молба ще бъде приета от Института, трябва да подадат всички необходими документи, изброени в списък, публикуван на www.stipendii.mon.gov.mk , в Министерство на образованието и науката, не по-късно от 30 октомври, заедно с молбата.

Академичната година за одобрените магистранти ще започне през ноемрви. Цялата информация за учебните програми към Филмовият институт към Академията за филмово изкуство в Охрид, за преподавателския екип, както и за образователните изисквания и условиите за стипендия, може да бъде намерена на уебсайта на институцията: www.filmacademyohrid.com.

#Охрид #Македония #Чехия #Прага #кино #филми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници