Турският премиер: Башар Асад трябваше да остане в Москва завинаги

Турският премиер: Башар Асад трябваше да остане в Москва завинаги
Ахмет Давутоглу. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер  Ахмет Давутоглу заяви, че президентът на Сирия Башар Асад е трябвало да си остане в Москва завинаги, вместо да се връща в Дамаск, предаде Ройтерс.

„Какво мога да кажа? Ако си бе останал в Русия, сирийският народ щеше да е спокоен. Ако бе останал в Русия завинаги, то в Сирия щеше да започне истински преходен период“, коментира  Давутоглу.

Премиерът повтори за пореден път, че властите на Турция не смятат за легитимно настоящето правителство на Сирия и смятат, че в страната няма да се установи мир, ако Башар Асад остане президент.

Повод за коментара е, че президентът на Сирия Башар Асад посети Москва във вторник тайно по покана на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят руската военна операция в Сирия. 

Белият дом не коментира визитата.

Администрацията на САЩ счита, че сега е рано да се изказват предположения за това дали визитата във вторник на Башар Асад в Москва ще спомогне за преодоляване на конфликта в Сирия.

 Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви, че избягва да прави заключения, тъй като на срещите в Москва не са присъствали американски официални представители. Той  поясни, че няма и най-малка представа за мотивите за определяне на времето за преговори с Асад в Москва.

Говорителят обяви, че Белият дом е бил уведомен вчера за посещението на Асад в Москва от министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

#Сирия #Русия #Башар Асад #Владимир Путин #САЩ #Белия дом #Джон Кърби #Ахмет Давутоглу #Давутоглу #Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници