Македонският президент: Става страшно, нуждаем се от помощ

Македонският президент: Става страшно, нуждаем се от помощ
A A+ A++ A

Мигрантската вълна не намалява, страната е изправена пред нова действителност, каза македонският президент Георге Иванов, който посети бежанския лагер край град Гевгелия.

Често се случва от Гърция да пристигат и по 1000 души за един час. Има дни, когато в страната влизат и по 10 000 души, посочи Иванов.

Този балкански маршрут - Коридор №10, се оказа най-бързият за бежанците и той се използва все повече, включително и в лоши условия.

"Страната на практика е изразходвала всички налични ресурси. Нуждаем се от помощ - и материална, и финансова. Необходимо е и оборудване, за да се справим с това предизвикателство", каза Георге Иванов и уточни, че за службите се изразходват всеки месец по около два милиона евро.

Само за последните пет месеца тази сума е 5 милиона евро. В тази сума не влизат разходите за медицинско обслужване и други услуги.

"Очевидно е, че това нещо ще продължи. Страната ни ще трябва да се адаптира, защото се намира в най-бързия коридор. Това е послание и към ЕС, който до известна степен е водил погрешна политика по отношение на интеграцията. Ако Македония и Сърбия бяха част от ЕС, щяхме да се справим много по-лесно с този проблем", добави Иванов и поясни, че до този момент не е получена никаква помощ от ЕС.

#Георге Иванов #Гевгелия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници