Хилари Клинтън: Поемам отговорност за инцидента в американското посолство в Бенгази

Хилари Клинтън: Поемам отговорност за инцидента в американското посолство в Бенгази
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар и кандидат за номинацията на демократите за Белия дом Хилари Клинтън заяви, че поема цялата отговорност за драматичния развой на събитията в либийския град Бенгази през 2012 г. Тогава разбунтувала се тълпа нападна американското посолство и уби четирима негови служители, в това число и посланик Кристофър Стивънс.

„Поемам отговорност за това, което стана в Бенгази“, каза Клинтън пред комисия, разследващата атаката. Тя допълни също, че се чувства отговорна „за всички 70 000 души, които работят в Държавния департамент и (американската Агенция за международно развитие) USAID“.

Клинтън, която беше държавен секретар по време на първия мандат на Барак Обама /2009-2013/, заяви също, че САЩ не биха могли да предотвратят всеки един терористичен атентат.

„Крис Стивънс разбираше, че дипломатите трябва да работят на много места, където нашите войници не могат“, каза тя. „Той разбираше, че ние никога няма да можем да предотвратим всеки един акт на тероризъм или да постигнем перфектна сигурност и че ние неминуемо трябва да приемем едно ниво на риск, за да защитим нашата държава и да напреднем по отношение на нашите интереси“, допълни Клинтън.

Комитетът, разследващ събитията в Бенгази от 2012 г., се възприема със смесени чувства. Според някои републикански представители той служи за подкопаване образа на Клинтън в президентската надпревара. По време на своето изказване тя призова членовете му да застанат над партийните пристрастия.

„Нека бъдем достойни за доверието, което американския народ ни даде. Те очакват ние да водим, да научим правилните уроци, да се издигнем над партийните пристрастия и да постигнем държавническо изкуство“, каза Хилари Клинтън в обръщение към членовете на комитета.


#Хилари Клинтън #Бенгази #Либия #Крис Стивънс #войници #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници