Стана ясно колко българи ще се бият за родината при война

Стана ясно колко българи ще се бият за родината при война

canva

A A+ A++ A

Около 30% от българите биха се били за страната си в случай на война. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 46 138 души в 45 държави по света в периода октомври-декември 2023 г.

42% от сънародниците ни не биха го направили, а останалите от запитаните у нас се колебаят.

"Галъп" отбелязва, че българите са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните - както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са заявили готовност да се бият, ако страната ни участва във война, докато 47% декларират, че не биха.

В общ план всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, 1/3 не биха, а останалите не са сигурни.

"Галъп" посочва, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. Така през 2014 г., след анексирането на Крим от Русия, нагласите по същия въпрос сочат, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си, срещу 27%, които са на противоположното мнение.

В световен мащаб се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там биха се сражавали), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), имат много по-голяма готовност да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа - където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война - са в държавите, които са извън ЕС: около 60% в тези държави са готови да се бият.

По отношение на конкретни страни най-голяма готовност за участие в бой за страната си изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%). На противоположния полюс - най-малко склонни да се бият за родината си при война са хората в Италия (78% отговори "не"), Австрия (62% "не"), Германия (57% "не"), Нигерия (54% "не") и Испания (53% "не").

В Русия 32% (от 59% преди десет години) декларират, че са готови да отидат на война за страната си, докато 20% не са, а значителни 48% не знаят дали биха го направили. "Галъп" обаче уточнява, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) - без промяна през последното десетилетие. И там обаче 33% не биха участвали в сражения за страната си. В Украйна мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.

#войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници