Учени създадоха робот, който преработва бактерии в енергия

Учени създадоха робот, който преработва бактерии в енергия
A A+ A++ A

Плаващ робот чистач, който сам добива електроенергия от мръсната вода с помощта на микроби, е изработен от изследователи от Бристълския университет, местната лаборатория по роботика и Университета на Западна Англия.

Роботът се състои от механизъм за гребане с неголеми весла и механизъм за пропускане на вода, който регулира потока на пропусканата течност, поясни N+1. В камерата е вграден микробен топливен елемент, пречистващ водата и изработващ електричество, което зарежда кондензатор.

Конструкцията се задържа на повърхността благодарение на 4 шамандури, закрепени към нея. При придвижването си роботът отваря „устата си“ и поема вода в камерата с топливни елементи, като прави 10 загребвания за 10 секунди. След това роботът си затварят „устата“ и в продължение на 3 минути „преварява“ събраната вода. След това „устата“ отново се отваря и роботът плава напред.

Тъй като не се нуждае от външни източници на енергия, роботът теоретично може да се придвижва до пълното пречистване на водоема или до пълното износване на механизмите. При това устройството изработва излишък от енергия, от всяка „глътка“ остава неизразходвана енергия ,която може да се използва за захранването на различните датчици. Според създателите на устройството подобни роботи може да се пускат в автономен режим в замърсени водоеми


#робот #бактерии #учени #енергия #уста

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници