Ексхумират останките на император Александър III

Ексхумират останките на император Александър III
Гробницата на владетелите на Русия в катедралата на Петропавловската крепост
A A+ A++ A

В Санкт Петербург ще ексхумират останките на император Александър III в рамките на възобновеното разследване на смъртта на царското семейство  през 1917 година. За това съобщи пред "Интерфакс" старши следователят в Главна дирекция на съдебномедицинската криминология Владимир Соловьов.

Допълнителното разследване се извършва от Следствения комитет по инициатива на Руската православна църква /РПЦ/.

„Отварянето на гробницата с останките на император Александър III, намираща се в Петропавловската катедрала, се прави с цел извършването на по-точна експертиза. Нещата се подготвят“, обясниха от Санкт-Петербургската митрополия. Най-вероятно ексхумацията ще се извърши през ноември.

Причината е да се изключат възможни грешки при признаването на мощите на избитите членове на Романовата фамилия за свети.

През 1998 г. след експертиза бе установено, че костите на Николай II и неговите близки са истински. РПЦ обаче се усъмни в експертизата. През 2000 г. Московската патриаршия обяви Николай II и семейството му за светци.



Император Александър III остава в руската история като „миротворец“, защото по време на неговото управление не се водят войни. Голяма роля за неговите пацифистки възгледи играе личното участие в Руско-турската освободителна война /1877-1878/, в която той командва част от руските войски на Балканския фронт.

#Николай II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници