Турция гласува на извънредни парламентарни избори

Турция гласува на извънредни парламентарни избори
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес в Турция се провеждат предсрочни парламентарни избори. Във вота ще участват 16 партии и 21 независими кандидати, съобщава БТА.

Правото си на глас ще могат да упражнят над 54 милиона души. Те ще могат да дадат своя вот в  175 хиляди избирателни секции. Очаква се висока избирателна активност.

Проучванията на общественото мнение сочат, че от 16-те формации, които ще участват във вота, четири партии може да преминат 10-процентния изборен праг.

Предвижда се в новия парламент да влязат досегашната управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия, Партията на националистическото действие (ПНД), както и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

В изборния ден в неделя ще бъдат засилени мерките за сигурност в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм (главно Югоизточна Турция).

През август президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за нови парламентарни избори, след като продължилите два месеца преговори за съставяне на коалиционно правителство се провалиха.

#извънредни парламентарни избори #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници