"Каменица" напуска Пловдив, мести инсталациите в Хасково

"Каменица" напуска Пловдив, мести инсталациите в Хасково
A A+ A++ A

Пловдив се разделя с пивоварната си фабрика, съобщиха от "Каменица" АД. Собственикът- една от най-големите пивоварни в света - "Молсън Коорс Брюинг къмпани", мести производството в Хасково, където също има завод.

Сградата ще бъде разрушена, а на площ от 3 000 кв.м. в широкия център на града ще бъдат изградени микропивоварна за крафт бира, музей, бирария, магазин за сувенири, парк и отворена сцена за културни събития.

В новата концепция ще бъдат вложени 2 млн. евро, очаква се тя да е готова следващата година. Там ще бъдат отворени 50 работни места. Останалите 31 дка от имота ще бъдат предложени за продажба.

Когато е започнал строежът на бирената фабрика през 1881 година, теренът е бил извън града. Тогавашната индустриална зона, обаче, отдавна е в широкия център и не дава възможност за разширяване на производството. Комуникациите стават по-трудни, затова собствениците изнасят производството в Хасково.

В Пловдив се произвежда една трета от бирите на компанията у нас. В Хасково, от друга страна, последните няколко години бяха инвестирани десетки милиони евро в логистична база, обновяване на мощностите и оптимизиране на производствените процеси. През 2016 година се очаква да бъдат инвестирани още 15 млн. евро и да бъдат открити 50 работни места.

Най- големият работодател в бирената индустрия у нас с общо 771 заети, ще освободи 58 служители в Пловдив, заети в производството и логистиката. В зависимост от стажа им, те ще бъдат обезщетени с от 7 до 14 работни заплати. Други 16 ще получат предложения за преназначаване в Хасково, а на 33 ще бъде дадена възможност за временни трудови договори до преустановяването на производствените дейности в Пловдив.

135 години след построяването, сградите на "Каменица" ще бъдат разрушени до Нова година. Коминът ще остане като емблема на един от първите и успешно развити промишлености в Пловдив.

#Пловдив #Хасково

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници