Данък "уикенд" удря фирмите от догодина

Данък "уикенд" удря фирмите от догодина
A A+ A++ A

Фирмите ще възстановяват само до 70% от ДДС, когато използват служебните си автомобили в почивните дни за лични нужди. Това гласи поправката, станала известна като данък "уикенд", приета на първо четене от парламента.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и в други данъчни закони по правило предшестват гледането на бюджета за следващата година.

Срещу новото условие, засягащо фирмените разходи, възразиха депутатите от Реформаторския блок.

"Виждаме възможност за тормоз, особено върху малкия и средния бизнес", каза от трибуната Петър Славов.

За разлика от държавните чиновници, хората в малкия бизнес не работат само от девет до пет, обясни депутатът. Работещите в събота и неделя създават допълнителен продукт и не трябва за бъдат облагани, застъпи се Славов.

Националната агенция по приходите ще изисква допълнителни пояснения от фирмите за всеки закупен автомобил с цена над 5000 лева. Това също е с цел служебни коли да не се ползват за лични цели. Според вносителите колите се регистрират на фирмите, за да им се възстановява данъчният кредит за бензина.

Измененията предвиждат всички фирми, които са си приспаднали ДДС за имоти и вещи над 5 хил. лв., да подадат декларация в НАП.

От фирмите ще се изисква с определена методика да доказват, че използването на активите е само за служебни цели.

Разплащания в брой падат от 15 000 на 5000 лева според друга по правка в закона.

Депутатите отхвърлиха внесените от левицата предложения за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. От БСП наново поискаха да се въведе прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.

„За пореден път предлагаме Закон за изменение и допълнение на закона за данъците върху доходите на физически лица, който предвижда прогресивно подоходно облагане. Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие", заяви лидерът на БСП Михаил Миков.


#данък "уикенд" #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници