Ще оправдае ли очакванията новият филм за Стив Джобс?

Ще оправдае ли очакванията новият филм за Стив Джобс?
Стив Джобс
A A+ A++ A

Новият филм за Стив Джобс тръгва по българските кина от 4 декември. Очакванията към лентата са големи, а критиката от страна на част от обкръжението на Джобс започна още с обявяването на проекта.

Филмът ни пренася зад кулисите на представянията на три емблематични продукта, включително и това на iMac през 1998 година. Продуцентите от Universal Studios твърдят, че филмът за Стив Джобс хвърля светлина върху нещата от кухнята на технологичната революция, обрисувайки портрета на човека, стоящ винаги в центъра на събитията.

Режисьор на лентата е носителят на Оскар Дани Бойл, а сценарист – носителят на Оскар Арън Соркин. "Стив Джобс" е базиран на бестселъра на Уолтър Айзъксън. Продуценти са Марк Гордън, Гаймън Касиди от Film 360, Скот Рудин, Дани Бойл и носителят на Оскар Крисчън Колсън.

Майкъл Фасбендър влиза в ролята на основателя на Apple Стив Джобс. Партнират му носителката на Оскар Кейт Уинслет в ролята на Джоана Хофман, бивш маркетинг директор на Макинтош. Съосносователят на Apple Стив Возняк е изигран от Сет Роугън, а Джеф Даниелс е бившият главен изпълнителен директор на Apple Джон Скъли. Във филма участват още Катрин Уотърстън като Крисан Бренан, бившата приятелка на Джобс, и Майкъл Стълбарг като Анди Херцфийлд, един от първите членове на екипа разработчици на Apple Macintosh.

Ключова фигура от обкръжението на Стив Джобс - Стив Возняк, разкритикува авторите на новия филм.

Возняк официално отрече да е произнасял фрази, които Universal Studios пуснаха в първия трейлър на биографичната лента.
“Какво точно вършиш? Не си инженер, не си дизайнер, не можеш един пирон да заковеш. Аз направих платката. Графичният дизайн беше откраднат. А как може 10 пъти на ден да чета, че Стив Джобс е гений? Какво точно вършиш?”

Реалният Возняк се разграничи от този епизод в трейлъра. Той написа:

“Аз не говоря по този начин. Никога не бих отправил обвинение, че графичният дизайн е откраднат. Никога не съм правил коментари, че мои заслуги (гениалност) са ми отнемани.”

Стив Пол Джобс е американски предприемач и изобретател. Той е съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Заемал е длъжността изпълнителен директор на Pixar Animation Studios, а през 2006 г. става член на борда на директорите на The Walt Disney Company, след закупуване на Pixar от Disney. Продуцент е на филма Играта на играчките (1995). Стив Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. Признат за номер едно и в гейминг индустрията. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии.] През 2010 г. оглавява класацията на MediaGuardian като номер едно в медийния бизнес.
В края на 1970-те заедно със Стийв Возняк, Майк Маркула и други той създава, развива и продава една от първите успешни линии персонални компютри – Apple II.

10 вдъхновяващи мисли на Стив Джобс

1. Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете нечий чужд живот. Не попадайте в капана на учения, които са резултат от мисленето на други хора. Не позволявайте на шума от мнението на другите да заглуши вашия вътрешен глас. И най-вече, имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те по някакъв начин вече знаят какъв наистина искате да станете. Всичко друго е второстепенно.
2. Аз съм единственият човек, който знае какво е да изгубиш четвърт милиард долара за една година. И това много добре формира характера.
3. Бих разменил всичките си технологии за един следобед в разговор със Сократ.
4. С работата си аз спечелих над милион долара, когато бях на 23 и над 100 милиона, когато бях на 25. Но това не беше важно, защото аз никога не го правих за пари.
5. Пикасо е казал: „Добрите художници копират, великите – крадат." Ние никога не сме се срамували да откраднем гениална идея.
6. Няма успешни хора, които никога в живота си не са се препъвали и не са правили грешки. Има само успешни хора, които са допускали грешки, след което са променили плановете си на база на миналите неуспехи.
7. Не искам да съм най-богатият човек в гробището.
8. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това е важно за мен.
9. Ние ядем храна, произведена от други хора. Носим дрехи, които са ушили други хора. Говорим на езици, които са измислени от други хора. Дори математиката, която използваме, е развита от други хора. Това е чудесен повод да създадем нещо такова, което да стане полезно за човечеството.
10. Никой не иска да умре. Дори хората, които искат да отидат в рая, не искат да умрат, за да се осъществи това.

 

#Стив Джобс #Джобс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници