45 български директори и учители ще могат да се обучават в САЩ

45 български директори и учители ще могат да се обучават в САЩ
A A+ A++ A

Общо 45 български директори и учители ще имат възможността да участват в практически обучения и да обменят опит с американски колеги по програмите "Обещаващи лидери в образованието" и "Академия за училищни лидери". Това съобщиха от фондацията "Америка за България".

От неправителствената организация започват набирането на кандидати по програмите, като крайният срок за кандидатстване е 7 февруари 2016 г. Ще бъдат избрани 30 директори и 15 учители.

Програмите за професионално развитие на фондацията "Америка за България" се администрират от Института за международно образование в Ню Йорк - организация със стогодишна история в осъществяването на първокласни програми за образование и културен обмен.

Всяка година фондацията "Америка за България" избира с конкурсна процедура 15 български учители, които участват в програмата "Обещаващи лидери в образованието". Избраните участници посещават триседмично интензивно обучение в педагогическия факултет към Колумбийския университет в Ню Йорк. Те се запознават с най-новите педагогически методики, с образователни технологии и с похвати за измерване на постиженията на учениците. Програмата има силен практически фокус, като включва серия от посещения на училища в Ню Йорк и обмяна на знания с американски колеги.

След завръщането си в България учителите споделят наученото със свои колеги и работят за осъвременяване на методите на преподаване.

Програмата "Академия за училищни лидери" избира 30 български училищни директори за участие в едноседмичен интензивен семинар за професионално развитие. За семинара в България пристигат признати експерти по педагогика и лидерство в образованието от Банк Стрийт Колидж в Ню Йорк. На семинара директорите ще участват в упражнения и задачи, чрез които ще научат как по-добре да идентифицират, анализират и да се справят с проблемите в училище.
След семинара директорите разработват и предават детайлни планове за иновативност и подобряване на своите училища, сред които американското жури избира 15.

Директорите, чиито проекти бъдат избрани, ще имат възможността да участват в десетдневен професионален семинар в Ню Йорк, да посетят училища и да обменят опит с американски училищни директори.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници