Асад: Първо разбиваме терористите, след това президентски избори

Асад: Първо разбиваме терористите, след това президентски избори
A A+ A++ A

Няма червени линии, които не могат да бъдат пресечени по пътя към президентските избори в Сирия. Условие за организирането на такива избори е съгласието между всички сирийци, заяви сирийският президент Башар Асад.

Той бе категоричен, че да се поставят времеви рамки на политическия процес обаче е несериозно преди разбиването на терористите, Това е първият официален коментар на Асад по отношение на плана на световните и регионалните сили, оповестен в събота във Виена миналата събота. 

Планът на така наречената „Група за подкрепа на Сирия“, в която влизат САЩ, Русия, Турция, Саудитска Арабия и Иран, предвижда установяване на примирие между правителството и бунтовниците и започване на преговори помежду им най-късно от 1 януари, които трябва да доведат до избори най-късно след 18 месеца.  

Изявлението на Асад, предадено от официалната сирийска агенция САНА, дойде по време, докато враждуващите страни преговарят за прекратяване на огъня в района източно от Дамаск. Ако преговорите, водени с иранско и руско посредничество, успеят, примирието в тази част от Сирия може да влезе в сила веднага и да продължи поне през следващите две седмици.

Асад заяви, че „при благоприятни обстоятелства“ политическият процес може да бъде извършен в рамките на две години, „със съгласието на всички сирийци“. По спорния въпрос за оставането му на поста, той повтаря тезата си, че може да подаде оставка само в резултат на избори.

Междувременно за прехода в Сирия се изказа и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В телевизионно интервю той заяви, че Башар Асад не бива да участва в планираните избори, и че в гласуването трябва да вземат участие милионите сирийски бежанци, намерили убежище предимно в Турция, Йордания и Ливан.

Приоритетите на Анкара в Сирия остават създаването на зона, забранена за полети, зона за сигурност, „очистена от терористи“, и програмата за обучение на опозиционните сили.

#Башар Асад #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници