76% от хората в света вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление

76% от хората в света вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление
Снимка: gosho568.blog.bg
A A+ A++ A

Глобално изследване на “Галъп интернешънъл“ показва, че демокрацията е добре приета в целия свят, но много хора смятат, че техните правителства не следват волята на народа. Хора от 62-те изследвани нации бяха запитани дали са съгласни с твърдението, че „Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление“.
           
Основните изводи от изследването са, че световното население показва висока степен на приемане на демокрацията: 76% смятат, че демокрацията може да има своите недостатъци, но тя е най-добрата система на управление. По този въпрос има консенсус в целия свят. Въпреки това, когато се попита дали хората чувстват, че техните страни действително се управляват според волята на народа, нивото на консенсус спада значително: половината са съгласни с твърдението (50%), но 46% са на обратното мнение.

Двете топ страни, в които повечето хора казват, че общата воля преобладава, са Фиджи и Афганистан. На дъното на тази класация остават Армения и Латвия. Изследването подчертава едновременно, както възприемането на демокрацията като принципи, така и критиките за това как всъщност работи системата.

Възприемането на демокрацията като най-добра система на управление е широко разпространено във всички демографски групи и среща най-сериозна подкрепа сред високо образованите и тези с по-висок личен доход.

Вярващите, както и невярващите, посочват демокрацията катo най-добрата система на управление, с особено високи нива на съгласие практически сред всички религии - юдеи, протестанти, хиндуисти, католици, мюсюлмани и будисти.

Що се отнася до различните региони в света, най-силна подкрепа за демокрацията се открива в Северна Америка (82%), страните Африка (80%) и Западна Европа (80%).

В други региони, въпреки че мнозинството подкрепя демокрацията, степента на съгласие е по-ниска. Примерни за това са Северна Азия (55%), Източна Европа (64%) и Латинска Америка (68%).

Сред страните, които одобряват демокрацията най-силно, въпреки нейните недостатъци, са: Швеция (93%), Мароко (92%), Аржентина (91%), Швейцария (90%), Кения (89%), Финландия (87%), Фиджи (87%), Португалия (88%), Германия (86%), Турция (86%), Австрия (86%) и Исландия (84%).

Страните, които най-малко вярват, че демокрацията е най-добрата система на управление са: Мексико (54% са съгласни срещу 43%, които са несъгласни), Хонг Конг (55% срещу 39%), Палестинските територии (49% срещу 33%), България (52% срещу 32%), Босна и Херцеговина (56% срещу 36%), Япония (46% срещу 24% и 30% без отговор), Сърбия (57% срещу 32%), Ливан (61% срещу 34%), Румъния (58% срещу 29%), Колумбия (65% срещу 34%).

И в България хората с по-добри доходи и перспективи изразяват и по-силно съгласие с твърдението, че въпреки своите недостатъци, демокрацията е най-добрата система на управление.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници