Телескопът Хъбъл откри ''най-самотната'' галактика

Телескопът Хъбъл откри ''най-самотната'' галактика
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

В структурата на Вселената дълги нишки от тъмна материя се преплитат с галактически купове, разделени от обширни празнини, пише Discovery News. Тези празнини са “необитаеми” зони сред струпванията от звезди, пръснати в триизмерната мрежа на материята. Не всички празнини обаче са напълно пусти, показват наблюдения на космическия телескоп Hubble. 

Спираловидна красавица с неромантичното наименование MCG+01-02-015 е вдъхновила учени от Европейската космическа агенция (ЕКАК) да я нарекат “най-самотната от галактиките”, цитира агенция ''Фокус''. Тя се намира във вътрешността на прочутата празнина Воловар. Не се знае как тази галактика е попаднала там. Може би се е образувала там? Дали е родена от остров от газ в средата на безбрежна пустош или някакъв гравитационен катаклизъм e запратил галактиката в празнотата преди милиарди години? 

Самотната галактика всъщност не е съвсем сама в широката 250 милиона светлинни години празнота Воловар, която се обитава и от още няколко изолирани галактики. Съществуват теории, според които тези “галактики пустинници” може да са някои от най-ценните примери за галактическа еволция, тъй като са се образували в почти пълна изолация далече от бурните взимодействия на другите галактики, формирали се от супата на първичните междугалактически газове. 

MCG+01-02-015 изглежда като перфектна спираловидна галактика. На снимката като три точки ярка светлина се виждат три звезди на преден план - всички те са от нашата галактика. Това са единствените единични звезди в зрителното поле на Hubble. Всички други светли петънца са галактики, намиращи се на заден план, всяка от които съдържа милиарди звезди. Дори спираловидната галактика точно под MCG+01-02-015 се намира много далече и вероятно извън празнината. 

Интересно е, че, според ЕКА, “галактиката е толкова изолирана, че ако Млечният път, беше разположена по същия начин, нямаше да знаем, че съществуват други галактики до 60-те години на миналия век.” Ако в празнотата живеят извънземни същества, то тяхното небе би било съвсем различно. 

 

#галактика #звезди #Вселена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници