Безнадеждност и стрес застрашават всяко четвърто сирийче

Безнадеждност и стрес застрашават всяко четвърто сирийче
A A+ A++ A

Децата бежанци са изправени пред "катастрофални" психически последствия от конфликта в Сирия, съобщава фондация "Томпсън Ройтерс".

Едно от всеки четири сирийчета, намиращи се в страната, рискува да развие психически разстройства заради травматичните събития, на които е ставало свидетел, показва нов доклад на фондация "Спасете децата" (Save the Children).

Въздействието върху умственото здраве на цяло поколение може да бъде катастрофално, твърди Иън Роджърс – директор за Ливан в "Спасете децата". В допълнение към очевидните щети от видяното насилие, има и безброй вторични, често пренебрегвани причини за психологическите и социални проблеми на дете, дошло в нова общност, отбелязва той.

Около 10% от децата, участващи в програмите на организацията в Иракски Кюрдистан, са загубили поне един родител, а в Ливан значителен брой от тях не са били на училище минимум от три години. "Да не ходят на училище с месеци и години, да се справят с интензивно напрежение и тревога у дома, раздяла с приятели и близки, ежедневна дискриминация, детски труд, ранни бракове, живот в несигурни, бедни части на градовете – всичко това има сериозен и дълбок отпечатък върху умственото и физическото им здраве", казва Роджърс.

Често се срещат проблеми с речта, слуха или зрението. Ако те не бъдат лекувани, негативното им влияние ще се прояви по-късно – децата може да станат агресивни, депресирани и да развият фобии. Рутинните дейности – да ходят на училище и да виждат как родителите им вършат домакински задължения, са жизненоважни за подобряване на състоянието им.

При момичетата е по-вероятно да се стигне до депресивно поведение, докато момчетата по-често се обръщат към насилието. Подрастващите често говорят за "загуба на идентичността" и "безнадежност", а екипите на благотворителната организация посочват, че е възможно те да започнат да използват алкохол, наркотици и самонараняване в опит да преодолеят травмите.

Войната в Сирия започна през 2011 г. Населението на страната е 22 млн. души, като в последните четири години заради конфликта са загинали около 300 000, а над 4 млн. се превърнаха в бежанци. 6.5 млн. сирийци са вътрешно разселени

#"Спасете децата" #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници