Непознат досега вид динозаври е обитавал Австралия преди хиляди години

Непознат досега вид динозаври е обитавал Австралия преди хиляди години
Снимка: The Telegraph
A A+ A++ A

Учени са открили нов вид динозаври, които са обитавали Австралия - покрити с костна броня същества с размер на овца и подобна на папагалска човка, пише The Telegraph.

Динозавърът, наречен Кунбаразавър (Kunbarrasaurus), е идентифициран след триизмерна реконструкция на животното, чиито останки са открити при разкопки в отдалечен регион на Австралия през 1989 година, цитира агенция ''Фокус''.

Скелетът е една от най-цялостните находки на останки от динозавър, намерени в Австралия и едни от най-добре запазените вкаменелости от анкилозавър - четирикрако, тревопасно създание, което има кости и кожа и е близък родственик на стегозаврите.

Първоначално учените са смятали, че динозавърът принадлежи към други вече познати австралийски видове акилозаври, но триизмерната реконструкция на мозъка, вътрешното ухо и носната кухина е показала, че това е различен, по-примитивен вид.

Скелетът е открит в областта на Ричмънд в Североизточна Австралия и е експониран в Куинслендския музей.

Д-р Стив Салсбъри от Куинслендския университет посочва, че динозавърът има различни носни канали в сравнение с по-големите анкилозаври, намерени в Северна Америка и Азия.

“Изглежда, че принадлежи към по-древни, тежко бронирани представители на рода, живели по времето, когато анкилозаврите са се отделили от главната родова линия на динозаври с броня - стегозаврите,” казва той. Изследването е публикувано в журнала PeerJ.

#Австралия #Ричмънд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници