"Овергаз": потърсихме при нужда обществения доставчик и направиха от мухата слон

"Овергаз": потърсихме при нужда обществения доставчик и направиха от мухата слон
A A+ A++ A

Заради неуточнени детайли по доставките на газ за януари от "Газпром експорт" се наложило "Овергаз" да се обърне към държавната компания "Булгаргаз" в качеството й на обществен доставчик. Това нямало да се разбере от обществото, но умишлено била направена от мухата слон.

Така обясни създаденото усещане за криза заместник-изпълнителен директор на "Овергаз Инк" Светослав Иванов в интервю пред "Капитал".

На "Овергаз" на са спрени доставките на природен газ, а държавният доставчик се опитва да запази позицията си на монополист на пазара, обяснява директорът. 

Иначе в последните 5-6 години всеки път представители на частната компания завършвали годината или в офиса на "Булгаргаз", или в офиса на "Булгартрансгаз", защото все имало някакви неуредени въпроси.

"Много е важно да се разбере ролята на обществения доставчик. Вие нямате нужда от пожарна, аз също нямам до момента, в който не ви пламне домът, но знаете, че пожарна има и можете да се обадите и да я извикате. Ето такава е ролята на обществения доставчик, той е различен от стандартния търговец, неговата основна задача е всеки, който иска да получи газ, да го получи в количествата, от които има нужда. Именно това направи "Овергаз мрежи" на 31 декември", казва Иванов.

За отношенията с руските партньори в "Овергаз инк" и  с "Газпром експорт" зам-директорът казва, че това е въпрос, който не интересува никой от българското общество. Той посочва, че от началото на 2012 г. "Овергаз" е втората компания, доставяща газ на българския пазар, оттогава са и договорите с индустриални предприятия.

"Очевидно тази ситуация не се хареса на много хора, но това е бъдещето", заключава Светослав Иванов.

"Овергаз Инк АД" е на път да бъде прекратено. По думите на Иванов е възможно единият акционер да купи делът на другия или в компанията да влезе трети.

 

#Светослав Иванов #"Овергаз"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници