ЕС недоволен от сътрудничеството с Турция за мигрантите

ЕС недоволен от сътрудничеството с Турция за мигрантите
A A+ A++ A

ЕС съвсем не е удовлетворен от резултатите от усилията на Турция да задържа преминаването на мигрантите през морето до гръцките острови и ще обсъди този проблем в Анкара в понеделник. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на пресконференция днес, цитиран от  в. „Тудей'с Заман“.

 Данните показват малка промяна в броя на пристигащите в Гърция през последните седмици, след като на 29 ноември миналата година ЕС обеща пари и други отстъпки на Анкара в замяна на турска помощ за ограничаване на незаконната имиграция, заяви Тимерманс.

Информацията от ООН от последната седмица показва, че след кратък престой в Турция средно на ден в Гърция са пристигали по 3005 души, повечето от които са казвали, че бягат от войната и нестабилността в Сирия, Ирак или Афганистан. Германия, която пое огромната част от бежанците миналата година, казва, че забелязва минимално намаляване в броя на пристигащите. Някои наблюдатели отдават относителното намаляване на бежанския поток на влошаването на времето.

Турция от своя страна твърди, че прави всичко по възможностите си за сдържане на придвижването и ограничаване дейността на контрабандистите на хора, докато междувременно оказва помощ на 2 млн. бежанци.

Правителствата от ЕС обещаха 3 млрд. евро помощ на Турция за подобряване условията на сирийските бежанци в страната и така те да бъдат разубедени да се отправят към Европа. Брюксел съживи и преговорите с Турция за присъединяването й към съюза. Има и обещание за облекчаване визовия режим с Турция, ако спадне броя на мигрантите.

Тимерманс каза, че броят на приеманите от Европа бежанци ще бъде намален чрез мерките за ускоряване на процедурите по определяне кои от тях не идват от бежански държави, като те ще бъдат изпращани обратно в страните, от които идват.

#ЕС #Турция #мигрантска криза #Франс Тимерманс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници