Румен Петков: Има неадекватни действия на турския посланик, външният ни министър да е по-категоричен

Румен Петков: Има неадекватни действия на турския посланик, външният ни министър да е по-категоричен
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Има неадекватни действия от страна на турския посланик у нас, външният ни министър трябва да бъде по-категоричен. Това каза Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи и заместник-председател на АБВ по БТВ във връзка с политическите трусове и показни разстрели в старта от началото на 2016 г.

„Аз не мисля, че имаме пряка заплаха за националната ни сигурност от страна на Турция. Смятам, че има неадекватни действия от страна на турския посланик и външния ни министър трябва да бъде с една идея по-категоричен”, подчерта Румен Петков.

Според него трябва да се работи за утвърждаване на авторитета и престижа на българските институции. През последните две години стана практика посланици да ни размахват пръст, да ни убеждават в различни наши „грехове” и това не е добра практика, подчерта Петков, цитиран от агенция Фокус.

„Русия или която и да е друга държава да определя лидери на български политически партии е жалко. Фактът, че се дава прекалено голямо значение на Турция при формиране на елита и политиките на ДПС  е смущаващ”, добави политикът. По думите му категоричната декларация в подкрепа на Турция по повод свалянето на руския самолет  е грешка на Лютви Местан . „Не е наша работа – ние сме съседи и с двете държави. Държавният секретар на Съединените щати и НАТО имат доста по-умерена позиция”, допълни бившият вътрешен министър.

Във връзка с махната охраната на вече бившия лидер на ДПС Лютви Местан, Румен Петков попита защо му е била сложена такава. „Обезпокоен съм от факта, че г-н Плевнелиев казва, че не е знаел, според г-м Местан. В закона за НСО има много ясен запис, че президентът пряко и оперативно ръководи и контролира Националната служба за охрана”, припомни той.

Бившият вътрешен министър посочи, че би могло да бъде правена връзка между свалянето на Лютви Местан от заеманите от него постове в ДПС и свалянето на охраната му от ДПС, но той не е привърженик на конспиративни теории.

 

#ДПС #Лютви Местан #Турция #турски посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници