Европейската комисия не е доволна от Турция, не се справя с мигрантите

Европейската комисия не е доволна от Турция, не се справя с мигрантите
A A+ A++ A

Броят на мигрантите, които влизат в ЕС като прекосяват Егейско море от Турция в Гърция, продължава да е „прекалено висок”. Това заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, след срещата си с турския министър по европейските въпроси Волкан Бозкир. Комисарят изрази недоволството от невъзможността на южната ни съседка да задържа бежанците на своя територия.

През ноември Турция договори над 3 милиарда евро помощ от ЕС и отпадане на визовия режим за турски граждани в съюза, в замяна на обещанието да положи усилия и задържи част от човешкия поток.

"Броят на хората продължава да е много висок в Гърция, където между 2000 и 3000 души пристигат всеки ден. Не можем да бъдем доволни на този етап", заяви Тимерманс в Анкара.

Преди това Бозкир разкри плановете на турското правителство да въведе работни разрешения за сирийски бежанци, като по този начин спре част от тях да търсят препитание на Запад. Той също така цитира статистика, според която през 2015г. властите са спирали по 500 души дневно, тръгнали да влизат нелегално в Европа.

Над милион са регистрираните в ЕС мигранти през миналата година, като над 800 000 са влезли през Егейско море. Повече от 3000 души се удавиха в него при опита си да достигнат Гърция.

#ЕК #ЕС #Турция #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници