ВКС внася казуса "КТБ" в Конституционния съд заради нарушени права на акционерите

ВКС внася казуса "КТБ" в Конституционния съд заради нарушени права на акционерите
A A+ A++ A


Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) спря производството по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка и внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на две норми от Закона за банковата несъстоятелност. Искането е по повод на делото за фалита на Корпоративна търговска банка, съобщава пресслужбата на ВКС.

По мнението на магистратите трябва да бъде обявен за противоконституционен текстът от Закона за банковата несъстоятелност, според който жалби могат да подават само квесторите или временните синдици на банката и Централната банка, а право на протест има само прокурорът.

Този текст ограничава правото на жалба на акционерите в банката, въпреки че те притежават над 5 % от капитала и са страни в дело за фалит, смята ВКС. Същото се отнася и за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той противоречи на членове от Конституцията, както и на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, смятат магистратите.

В иска на ВКС се настоява да бъде обявена за противоконституционна и разпоредбата от Закона за банковата несъстоятелност, според която банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност, се представлява по делото от назначените от Централната банка квестори, временни синдици или упълномощени от тях лица.

Съдебният състав е оставил без уважение исканията за отправяне на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по делото за КТБ и е спрял производството по делото.

От ВКС поясняват, че спирането на производството пред касационната инстанция не се отразява на развитието на производството по несъстоятелност на КТБ. То трябвало да продължи с оглед на правилото за незабавно изпълнение на решение на Софийския градски съд, както и съобразно определената с решение на Софийския апелативен съд начална дата на неплатежоспособността - 20 юни 2014 година, става ясно още от съобщението до медиите.

Определението не подлежи на обжалване, поясняват още от ВКС.


През ноември миналата година във ВКС постъпиха частни жалби от КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД (легитимиращо се като мажоритарен акционер), отделно от „Бромак” ЕООД и от „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург, срещу тези части на решението на Софийския апелативен съд (САС) от юни 2015 г., с които въззивните им жалби са оставени без разглеждане като недопустими. В частните жалби се съдържат искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол по реда на чл. 17, ал. 2 от ГПК на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът – процесуален субституент „с право на ефективна съдебна защита..

#ВКС #КТБ #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници