Сексуалното насилие в новогодишната нощ промени възгледите в Германия

Сексуалното насилие в новогодишната нощ промени възгледите в Германия
A A+ A++ A

Неочакваната вълна от злонамереност, проявена към жените по улиците на големите германски градове в новогодишната нощ, е променила мисленето на германците. Изследвания на общественото мнение показват, че събитията са повратна точка в бежанската политика.

Според проучването „Политбарометър“ тези събития са променили възгледите на всеки трети в Германия - 60% от хората смятат, че страната няма да се справи. Това каза за „Хоризонт“ Матиас Форноф, журналист от германската обществена телевизия ZDF 2.

По думите му, проблемът с въвеждането на лимита за бежанци е неговото практическо приложение. Засега никой не смее да изговори на глас края на политиката „Добре дошли“, подчерта Форноф. По думите му Европа в момента съвсем не изглежда добре, не е единна. А огромни предизвикателства като бежанската криза могат да се преодолеят само от единна Европа. Вместо това Германия е сама и под натиск. Скандинавските страни също.

"Далеч сме от общоевропейско решение. Ако ЕС не се справи, това ще доведе до загуба за съюза. Затварянето на граници под надслова „Да се спасяваме поединично“ не е идеята на ЕС.

Има риск от надигане на ксенофобска вълна, каза и ръководителят на германския клон на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" Венцел Михалски, въпреки че според него нападенията срещу жени в Кьолн не са пряко свързани с бежанците.

Проблемът със сексуалното насилие съществува отдавна в Германия и той не е проворикан само от мигранти, посочи Михалски. Правозащитикът смята, че полицията трябва да осигури безопасността на всички хора в Германия.

"Сега хората, които извършиха тези престъпления - сексулано насилие, обида и унижение към жените, трябва да бъдат осъдени, според германското законодателство. Трябва обаче да подчертая, че пред закона всички са равни и не може те да бъдат съдени по-строго, само защото са чужденци", отбеляза той.

Имало е и преди такива случаи, при които групи млади пияни или дрогирани мъже, нападат жени и ги оскърбяват. Това според Михалски е пропуск в германското законодателство, защото, ако има само оскръбление към жените, това реално не е престъпление, според настоящите тестове. "Трябва да има промяна, според която, ако някоя жена отиде в полицията и каже, че някой просто я е докоснал, това трябва да бъде наказуемо", каза Михалски.

По негово мнение засега германското общество е толерантно към мигрантите, но риск от надигане на ксенофобска вълна, ако хората не се чувстват сигурни.

 

 

#бежанци #насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници