Над 18 държави скърбят след атаката в Буркина Фасо

Над 18 държави скърбят след атаката в Буркина Фасо
A A+ A++ A

Екстремисти от "Ал Кайда" извършиха терористично нападение в столицата на Буркина Фасо срещу популярните сред чужденците ресторант и 4-звездния хотел „Сплендид“, в който отсядат служители на ООН. Най-малко 29 души бяха убити, а 33 - ранени при атаката. Жертвите са граждани на 18 държави, потвърдиха силите за сигурност на западноафриканската държава и съответните външнополитически ведомства на засегнатите държави. 

Сред жертвите на терористичната атака в столицата на Буркина Фасо има двама французи, става ясно от изявление на френското министерство на външните работи.

Швейцарското външно министерство също потвърди, че сред загиналите при нападенията на „Ал Кайда“ срещу луксозен хотел в Буркина Фасо има двама граждани на европейската конфедерация. По непотвърдени данни един от загиналите е бивш член на местния парламент в кантона Вале, а другият - бивш директор на пощенска служба.

И холандски гражданин е сред загиналите при нападението на терористичната групировка, информираха от Министерството на външните работи на европейската държава.
Същевременно министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо потвърди смъртта на шестима канадски граждани при екстремистката атака. Всички те са живеели в столицата Отава.

Вашингтон пък съобщи за смъртта на американски мисионер. Жертвата се е намирала в кафене, разположено от другата страна на улицата срещу луксозния хотел „Splendid“, когато терористите от „Ал Кайда“ са започнали нападението. Пасторът, който е придружавал загиналия американец, е успял да се спаси. 

Украйна също беше засегната от разигралата се в Уагадугу заложническа драма. Украинско семейство е станало жертва на екстремистките нападения в Буркина Фасо, става ясно от информация на външния министър на страната Павло Климкин. 

"Шокиран съм от терористичната атака в Буркина Фасо и смъртта на украинско семейство – три възрастни и едно дете. Трагедия за всички нас…", пише в социалната мрежа „Туитър“ украинският министър на външните работи.
Съобщава се, че загиналото дете е било на 9-годишна възраст. 

#Ал Кайда #жертви #Буркина Фасо #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници