Стефанов: ГОРД ще израсне в голяма партия

Стефанов: ГОРД ще израсне в голяма партия
Като личен мотив да се включи в политиката проф. Стефанов посочи маргинализацията на интелигентните хора в България, както и парадокса, според който нацията произвеждала плебеи, но не и елити. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новоучредената формация ГОРД – Гражданско обединение за реална демокрация, ще се превърне в голяма партия, колкото и днес това да изглежда невъзможно, обяви един от учредителите на ГОРД проф. Валери Стефанов.

В интервю за Дарик радио във вторник Стефанов прогнозира, че обединението ще участва реално във властта.

Като личен мотив да се включи в политиката проф. Стефанов посочи маргинализацията на интелигентните хора в България, както и парадокса, според който нацията произвеждала плебеи, но не и елити.

„Ако не в политиката, искам да участвам в дебата за настоящето и бъдещето на България, ако все още имаме самосъзнание на граждани, а не самосъзнание на руски мушици, които лежат на печката и псуват помешчиците, трябва да участваме по различен начин в определянето поне на разбирането за действителността, в която живеем, ако не за нейната реална промяна“, каза проф. Стефанов.

По думите му има един огромен парадокс, който пречи на нацията да се развива.

„Тя произвежда усърдно плебеи, но не произвежда елити. Без елити няма просперитет на нацията, това е огромен проблем. Усиленото тиражиране на хора със силиконови мозъци е огромен проблем за тази държава. Това беше и мотивацията за моето присъствие на учредяването на ГОРД“.

Валери Стефанов каза още, че Слави Бинев в момента притежава нещо, което е изключително важно.

„Той говори за кризата на кризисен език, т.е. силно емоционален ангажиран език. И всяко мърморене около кризата, всяко заобикаляне на огромните проблеми на кризата, всъщност не води до нищо. Трябва да преобърнем модела на политическото мислене, защото българската политика до голяма степен е хронично остаряла като идеен дизайн. Тя е като „Трабант“ или „Москвич“, на който пише „демокрация“, добави проф. Стефанов.

„Мисля, че ГОРД ще се превърне в голяма партия, колкото и на пръв поглед това да изглежда невъзможно. Убеден съм, че това ще се случи, а и ГОРД ще участва в едно управление не просто като дребния съдружник, а като политически субект със свое място в българския политически живот“, категоричен бе Валери Стефанов.

На въпрос дали ГОРД е реплика на ГЕРБ, професорът отговори: „Може и така да се приеме. Нека и така да се приеме. Питаха ме дали ГОРД не е прекалено надменно или суетно. Не, аз казвам, че горделивостта е суетата и тя е заклеймена от християнската църква, а гордостта е смелостта и готовността да бъдеш себе си“.

#ГОРД #ГЕРБ #Гражданско обединение за реална демокрация #проф. Валери Стефанов #България #Слави Бинев #Трабант #Москвич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници