НЕК няма пари да погасява заем, изтеглен за АЕЦ „Белене“

НЕК няма пари да погасява заем, изтеглен за АЕЦ „Белене“
По-скоро в дългосрочен план ще се мисли в посока на издаване на облигация, която да погаси този заем, да го рефинансира, каза Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания (НЕК) няма налични средства, за да изплати 250 млн. евро заем за АЕЦ „Белене“, обяви министърът на енергетиката Делян Добрев.

Средствата са теглени с посредничеството на БНП Париба, поне формално се водят на проекта АЕЦ „Белене“ и трябва тепърва да се изплащат, обясни енергийният министър, цитиран от БГНЕС.

„Заемът е за 250 млн. евро. Две от банките не искат да участват в подновяването му, удължаването му с една година. Необходимите средства от 55 млн. лв., които ние или трябва да намерим други банки, които да ги финансират, или трябва да погасим поне тази част от заема“, каза министърът.

По думите му тегленето на нов заем от 55 млн. лв. не е добра идея, а и няма време за такава процедура, затова ще се търсят други варианти – да се вземат средства от Българския енергиен холдинг (БЕХ), даде като пример Делян Добев.

Той посочи, че 23 май е денят на падежа по този заем.

„По-скоро в дългосрочен план ще се мисли в посока на издаване на облигация, която да погаси този заем, да го рефинансира“, каза Делян Добрев.

#Национална електрическа компания #НЕК #Делян Добрев #Български енергиен холдинг #БЕХ #кредит #БНП Париба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници