"Метежът" се оказа рехав протест, охраняван от множество полицаи

"Метежът" се оказа рехав протест, охраняван от множество полицаи
A A+ A++ A

Подготвянията в социалните мрежи протест "Тук сме", който уплаши властта и вчера от правителството заявиха, че се подготвя "метеж", в действителност събра под 500 души пред сградата на НС. Броят на протестиращите обаче расте.

Пред сградата на НС има плътен кордон от полицаи. Мотото на демонстрацията е „Тук Сме". На площада има екипи и коли на пожарна, жандармерия и полиция. 

Хора от протеста разпънаха огромно българско знаме върху паметника на "Цар Освободител".

Преди началото на протеста столичните полицаи са задържали десет души. Част от тях са без документи за самоличност, а в други са открити забранени предмети /боксове, палки и ножове/. Повечето от задържаните са от провинцията, те са отведени в столичното Пето РУ, съобщиха от МВР.

Ето какво искат протестиращите:

Хората настояват за свикване на Велико Народно събрание и политици, които са участвали по един или друг начин в политическия живот, да нямат право да бъдат издигани за Великото Народно събрание. Исканията им са да бъде сформиран Национален съвет от седем души, избрани директно от хората и те да взимат решения, като всяко решение трябва да се гласува само при резултат 5 към 2.

Според организаторите на протеста трябва да се сформира парламент от 100 души и всички закони да се гласуват сами при пълен кворум от Народното събрание. Да няма депутатски имунитети и никакви екстри за народните избраници, допълват протестиращите. Хората искат и незабавно разследване на всички политици, участвали в управлението на страната от 1989 до ден днешен.

Протестиращите настояват и за безплатно образование за всички деца в България, безплатно здравеопазване за всички в България, отваряне на много нови работни места, стопляне на отношенията със съседните страни, в това число и Русия, и неутралитет спрямо военните конфликти по света.

Сред исканията на хората са и увеличаване на минималната работна заплата незабавно на 800 лева, минималната пенсия да стане 600 лева, а майчинството да е не по-малко от минималната пенсия. Социални помощи да има само за лица, завършили средно образование.

Разследване на банките в България за последните 20 години е част от другите искания на протестиращите. Разваляне на всички договори с ЕРП-тата, както и разваляне на всички договори с дружествата ВиК и Топлофикация.

Протестиращите настояват за затваряне на границата за мигранти и бежанци, екстрадирането им от България.

В сряда министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви, че МВР следи информациите за протеста, който се организира в социалните мрежи. „Във Фейсбук се разпространяват призиви за протест, следим този процес, защото организирането му е свързано с групи или хора, които нямат ясно политическо представителство, а нашата цел е да не допуснем нарушаване на обществения ред без да ограничаваме, разбира се, правото на гражданите да изразят своята позиция", каза тя вчера.

„Службите са засекли организация по социалните мрежи, канят се футболни агитки и всякакви опозиционни групи. Организаторите са същите сили, които използваха подобен сценарий през 2013 година", каза пред БНТ преди ден Севдалина Арнаудова, директор на правителствената пресслужба. Според нея се свикват футболни агитки и други хулигански групи с цел дестабилизация на правителството.

 

#НС #стачка #протест #инициатива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници