Водата на софиянци поскъпва с 20%

Водата на софиянци поскъпва с 20%
A A+ A++ A

Софиянци съвсем скоро ще плащат с 20% по-скъпа вода. Цената без ДДС ще стане 2.112 лв. за кубичен метър вместо плащаните в момента 1.763 лв. с ДДС, съобщи mediapool, позовавайки се на общински съветници от БСП и ВМРО.

Според съветниците решението вече е взето от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и предстои обявяването му.

Липсват каквито и да е основания за повишаване на цената на водата в София, защото "Софийска вода" не спазва бизнес-плана си и не е постигнала заложените в него показатели, каза Карлос Контрера, председател на групата съветници "Патриоти за София", в която влизат ВМРО и "Атака".

"Софийска вода" е внесла предложението за поскъпването на водата, без да бъдат уведомени Столичната община и Столичният общински съвет, което е скандално", каза Контрера. Това е станало в края на миналата година, като на 22 декември КЕВР е върнала поисканото от концесионера допълнение на бизнес плана му за уточнения по инвестиционната програма и е поискала детайлна разбивка в какво са инвестирани средствата и за правените ремонти. Оттогава на страницата на КЕВР няма публикувано друго решение.

С писмо от декември 2015 г. Столичната община е изискала от КЕВР пълна регулаторна проверка на "Софийска вода", като е обърнала внимание на комисията да прецени до колко концесионерът докладва за намаляване на загубите на вода и дали отчетените резултати по този показател са реални, се казва в отговора на Фандъкова до Борис Цветков.

Столичният кмет посочва, че в момента работна група води преговори за промени в договора с концесионера и привеждането му в съответствие с настъпилите промени в нормативната уредба и за по-добра защита на столичани.

В средата на януари председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че вдигането на цените на водата ще започне от януари 2017 г. във връзка с одобрените от правителството нови наредби за качеството и за цените на ВиК услугите. По думите му това ще става с одобряването на новите 5-годишни бизнес планове на операторите. За София определеният таван на "социално поносимата" цена на водата е 5.50 лв., но Иванов обясни, че тарифите ще са доста по-ниски от него.

#цена на водата #Софийска вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници