Ноам Чомски: Политиката на Ердоган се движи в опасна посока

Ноам Чомски: Политиката на Ердоган се движи в опасна посока
БГНЕС
A A+ A++ A

Известният философ и активист Ноам Чомски отправи критика към турския президент Реджеп Тайип Ердоган за преследването на опасно репресивна политика по отношение на турския и кюрдския народи в Турция, съобщава БГНЕС.

В интернет кореспонденция с информационната агенция "Джейхан" Чомски написа: „Политиките [на Ердоган] се движат в опасна посока, към сурови репресии и увеличаване на авторитаризма“. Към Ердоган са отправяни все повече критики от продемократичните среди както в Турция, така и зад граница, за ограничените лични свободи в страната и смазването на несъгласието, съобщи в. „Тудей'с Заман“.

Чомски каза, че в началото на столетието изглеждаше, че Ердоган придвижва Турция към по-голяма откритост и демокрация, но посоката се промени няколко години по-късно. „Това са много тъжни и сериозни промени. Същото се отнася и за увеличаване на неговите репресии към кюрдите, а също и неговите действия в Сирия", каза той.

Когато неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) дойде на власт през 2002 г., Ердоган, който беше лидер на партията до избирането му за президент през август 2014 г., спечели похвалите и подкрепата на много хора по време на първия и втория управленски мандат на неговата партия за разширяването на свободите в страната, реализирането на демократичните реформи и стартирането на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС.

Попитан какви са перспективите за гражданска война в Турция във връзка с продължаващото насилие в югоизточните райони на страната поради сблъсъците между турските въоръжени сили и терористичната Кюрдската работническа партия (ПКК), Чомски отговори, че предсказването на човешки отношения не е много надеждно, но "това, което се случва, зависи прекалено много от воля и избор."

"Надявам се, че турският народ ще отговори на текущите развития чрез подновяване на обещаващи стъпки, които са били предприемани по-рано през този век," отбеляза той. Чомски беше един от над 1000 учени, които наскоро бяха остро критикувани заради подписването на петиция, критикуваща полицейския час и военните операции в населените предимно от кюрди югоизточни райони на Турция.

Петицията гласи, че е нарушавано правото на живот. Турция е обвинена за „умишлено убиване и депортиране“ на кюрдски и други граждани на региона, призовава до региона да бъде даден достъп на независими вътрешни и международни наблюдатели. Документът призовава правителството да подготви условията, за да може да се проведат мирни преговори.

Президентът Ердоган атакува подписалите петицията, които вече надминаха 4000, откакто документът видя бял свят, като ги обвини в показване на "манталитета на колониализма" и че действали като "пета колона". "Вие, така наречените интелектуалци, не сте просветени хора, вие сте на тъмно. Вие не сте нищо от рода на интелектуалци, "каза Ердоган.

#Турция #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници