Международни банки ще попълнят фонда за гарантиране на влоговете с 600 млн. евро

Международни банки ще попълнят фонда за гарантиране на влоговете с 600 млн. евро
БГНЕС
A A+ A++ A

След Европейската банка за възстановяване и развитие, сега и Световната банка изразява готовност да подкрепи Фонда за гарантиране на влоговете в банките със заем от 300 млн. евро, се разбира от съобщение на правителствената пресслужба.

Днес правителството обяви готовност да предостави държавна гаранция за заема, преговорите по който предстоят. Миналата седмица кабинетът одобри гаранция за заем в същия размер от ЕБВР.

С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции, се казва в официалното съобщение.

Решението на правителството е в съответствие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет, в който е предвидено в рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет да издава държавни гаранции по заеми на фонда, включително по заеми от външни кредитори, при условие за последваща ратификация. Министърът на финансите ще проведе преговорите.

 

#фонд за гарантиране на влоговете #банки #рекапитализация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници