Турция използва бежанската криза за натиск върху ЕС

Турция използва бежанската криза за натиск върху ЕС
A A+ A++ A

 Зад отказа на Турция да отвори границата си за новата вълна сирийски бежанци, които бягат от сраженията в Алепо, прозира канадската борба, която Турция е започнала с Брюксел, както и желанието й да има думата в сирийския конфликт, смятат анализатори.

Около 30 хиляди цивилни, повечето деца и жени, живеят от няколко дни на турската граница в студ и лоши условия. Освен бързото лечение на няколко ранени турските власти не позволяват на бежанците да влизат в страната. „Нашата цел засега е да задържим, докато можем, тази вълна от мигранти зад границите на Турция“, заяви в понеделник вицепремиерът Нуман Куртулмуш. Турски организации получиха разрешение да преминат границата, за да устроят престоя на бежанците. Палатки, храна, завивки, тонове материали преминават всеки ден между двете страни. Въпреки желанието на Анкара да задържи бежанците на сирийска територия премиерът Ахмет Даувтоглу обеща, че те може да влязат в Турция, „когато това се наложи“.

Турция вече е приела 2,7 милиона сирийци. От миналата седмица властите обясняват решението си с аргумента, че този брой е пределната граница за способността на страната да приема бежанци. Зад отказа обаче се крият други мотиви, като например желанието на Турция да контролира по-добре границата си на фона на ислямистката заплаха. „Основната причина обаче е оказването на натиск върху Европа, за да приеме и тя повече бежанци“, смята Синан Юлген, директор на Центъра за икономически и международни изследвания (EDAM) в Истанбул.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници