ЕС даде на Гърция 50 препоръки и 3 месеца да затегне граничния контрол

ЕС даде на Гърция 50 препоръки и 3 месеца да затегне граничния контрол
БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на заседане на Съвет на министрите от ЕС е било прието въпреки съпротивата на Атина.

Европейският съюз официално започна в петък процедура, с която на властите в Гърция се дават три месеца да овладеят контрола над границите си. В противен случай временно може да бъде замразено членството на страната в Шенгенското споразумение.

Решението на заседане на Съвет на министрите от ЕС е било прието въпреки съпротивата на Атина.

С него се отправят 50 препоръки за затягане на граничните проверки. Но както броят, така и характерът им са такива, че изглежда невъзможно прилагането им в отредения срок, коментира "Ройтерс".

Това означава, че става съвсем реална възможността за безпрецедентно задействане на правилата, позволяващи на останалите страни от Шенген да възстановят граничния контрол за срок до 2 години.

Понеже Гърция няма сухопътна граница с останалите от споразумението, паспортният контрол ще бъде възстановен по пристанища и летища.

Представители на ЕС и дипломати обясняват пред "Ройтерс", че целта на решението не е да бъде изолирана или обвинявана Гърция, а по-скоро да се гарантира, че граничният контрол, който вече въведоха други страни в Европа – включително между Германия и Австрия – ще може да продължи да действа без нарушаване на правилата.

 

#ЕС #Гърция #мигранти #Шенген #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници