Австрия уведоми Македония да се готви за затвори границата си с Гърция

Австрия уведоми Македония да се готви за затвори границата си с Гърция
БГНЕС
A A+ A++ A

Австрия е уведомила Македония да се подготви "напълно да спре" потока от имигранти през южната си граница с Гърция, съобщи "Ройтерс".

Причината е, че Виена предупреди за същата мярка по своите граници в рамките на следващите няколко месеца.

"Най-вероятно до няколко месеца ще достигнем максимума от имигранти, които можем да приемем, така че Австрия ще трябва да започне да ги спира на границата си. Македония трябва да е готова също да ги спре на границите си", заяви в Скопие външният министър Себастиан Курц.

Австрийският дипломат посочи, че Македония трябва да бъде готова да спре притока на мигранти на нейна територия, защото, след Гърция, тя е първата държава, която се сблъсква с мигрантите.
„Съгласихме се, че Австрия ще окаже помощ и то не само под формата на персонал от редовете на австрийската полиция и войска, но и под формата на оборудване, за да има Македония възможност да се справи с предизвикателството по най-добрият възможен начин“, заяви Курц.

През изминалата година в Австрия пристигнаха 90 000 мигранти, като за тази година таванът е 37 000 души.
На въпрос на австрийски журналист кога Македония ще бъде готова да затвори границата си към Гърция, Попоски посочи, че на нея са приложени всички необходими мерки, за да се спрат нелегалните влизания и да се осигури система за регистрация на всички, които имат основание за убежище.

„Колко мигранти ще влязат в Македония зависи от това колко от тях ще бъдат приети в държавите-членки на ЕС. Колкото е този брой, толкова ще пуснем да преминат през Македония“, поясни министър Попоски. По отношение на вътрешнополитическата ситуация в Македония австрийският външен министър призова правителството в Скопие и опозицията да уважават всички сключени политически договори, за да могат да се осигурят свободни и честни избори.

#Австрия #Македония #мигранти #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници