Кристо Явашев строи ''Плаващите кейове'' в Италия

Кристо Явашев строи ''Плаващите кейове'' в Италия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кристо (Христо Явашев) ще покаже, че може да се ходи по вода или по-точно казано - ще превърне в част от дълъг няколко километра жълт мост, съобщава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС.

Мостът над италианското езеро ще бъде комплексна система от паралелепипеди от полипропилен, закотвени на дъното на езерото. Пътеката ще бъде покрита със 70 000 квадратни метра полиамидно платно с жълт цвят.

"Плаващите кейове" вече бяха обявени от туристическия справочник "Лоунли планет" за една от атракциите на 2016 г., които не трябва да се пропускат. За тях писа и в. "Ню Йорк таймс". Твърди се, че се очаква в района да пристигнат 500 000 души, за да разгледат инсталацията на Кристо, която ще бъде отворена за посещение 24 часа в денонощието в периода 18 юни - 3 юли. 

Това е най-големият проект на Кристо след смъртта на съпругата му Жан-Клод през 2009 година, отбелязва вестник "Стампа". Цената му е 10 милиона евро, които са изцяло осигурени от Кристо чрез продажбата на негови творби.

За реализирането той предвижда да наеме 500 служители. Вече е пуснал обява за работа и е получил 1500 автобиографии. 

Твърди се, че проектът "Плаващите кейове" е бил планиран за Токио или за Ла Плата - огромното устие, образувано при сливането на реките Уругвай и Парана, които се вливат в Атлантическия океан на югоизточното крайбрежие на Южна Америка. Но за Кристо е известно, че реализира проектите си там, където може да спечели най-лесно битките с местните власти за издаване на разрешителни. За местните власти, за хотелиерите и ресторантьорите "Плаващите кейове" на Кристо са възможност за привличане и на туристи.

 

#Плаващите кейове #Кристо #Христо Явашев #Плаващите кейове #Ла Плата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници