Великобритания и ЕС не се споразумяха след първия ден на преговори

Великобритания и ЕС не се споразумяха след първия ден на преговори
A A+ A++ A

Лидерите на страните-членки на ЕС не достигнаха до споразумение за реформирането на ЕС, за което настояваше Лондон. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че преговорите в Брюксел ще продължат в двустранен формат.

Брюксел и Лондон засега не могат да постигнат прогрес на преговорите за реформирането на ЕС на провеждащата се в момента среща на високо равнище на страните-членки на ЕС. Всичките разногласия помежду им остават в сила. Той заяви, че е необходима още много работа, за да се постигне споразумение между европейските лидери. „Засега мога да кажа само, че сме постигнали някакъв прогрес, но и че остава много работа за вършене“, заяви Туск по време на кратка пресконференция в края на първия ден на срещата.

„Сега ще проведа редица двустранни срещи с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, с президента на Франция Франсоа Оланд, с министър-председателите на Чехия и Белгия Бохуслав Соботка и Шарл Мишел. Ние ще го направим заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, защото ЕК е също ключов играч по въпроса“, заяви Туск.
Според запознат анонимен дипломатически източник от кулоарите на срещата Брюксел и Лондон засега не могат да постигнат компромис по редица въпроси. Някои страни, особено Белгия и Франция са категорично против исканията на Лондон към Брюксел. „Те смятат, че някои от условията на Великобритания не само, че противоречат на основните принципи на Съюза, но са и нечестни спрямо другите 27 страни-членки“, поясни дипломатът.

След проточилите се двустранни преговори лидерите на всичките 28 страни-членки отново ще се съберат в петък сутринта за „английски брънч“. Именно в резултат на преговорите по негово време ще стане известен и резултата от срещата на високо равнище, която по думите на Туск „трябва да определи съдбата на Великобритания в ЕС“.

В Брюксел на 18 и 19 февруари се състои среща на високо равнище на ЕС, на която ще бъде разгледан проект за измененията на условията на членството на Великобритания в ЕС. Исканията на британският министър-председател Дейвид Камерън са свързани с четири сфери – конкуренцията, суверенитета, социалната политика и икономическото управление.

#Лондон #Брюксел #ЕС #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници