Евродепутатът Емил Радев: ЕК да гарантира, че Турция няма да залее България с бежанци

Евродепутатът Емил Радев: ЕК да гарантира, че Турция няма да залее България с бежанци
Емил Радев Източник: ГЕРБ
A A+ A++ A

Европейската комисия да гарантира, че Турция няма повече да заплашва България с отваряне на границите за мигранти. Това поиска от Брюксел българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев при обсъждането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Дискусията се проведе в рамките на редовното заседание на комисията по правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент в присъствието на генералния директор на Генерална дирекция "Миграция и вътрешни работи" на ЕК Матияс Рюте, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Емил Радев представи пред своите колеги и генералния директор изтеклите в медиите документи и разговори, според които Турция, ако реши, ще наводни България и Гърция с бежанци с цел оказване на натиск върху Европейския съюз да приеме нейните изисквания по преговорите за Плана за действие за миграцията. В същото време, обаче, ЕС предоставя на Турция три милиарда евро финансова подкрепа точно, за да бъде намален миграционният поток към Европа, припомни евродепутатът.

Генералният директор Марият Рюте коментира в отговор, че през последните дни се наблюдава намаление на миграционния натиск от Турция към България и Гърция, но е още рано да се правят изводи за цялостни тенденции.

Споразумението за реадмисия с Турция е в сила от 2014г., а на 1 юни 2016г. се очаква да влезе в сила клауза за връщането на граждани на трети страни, преминали през територията на Турция и които нямат основание да получат международна закрила в Европейския съюз, припомня агенция Фокус. Освен това миналата седмица Европейската комисия излезе с препоръки за изпълнението на Плана за действие за миграцията, в които настоя Турция да положи допълнителни усилия за намаляване на миграционния поток и за разбиване на групите за трафик на хора. Всички тези мерки се очаква да намалят нелегалния поток на мигранти към Европа.

#ЕК #мигранти #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници