Атентатът в Анкара бил срещу военните – да покаже, че не са неуязвими

Атентатът в Анкара бил срещу военните – да покаже, че не са неуязвими
БГНЕС
A A+ A++ A

Атентатът в турската столица Анкара е насочен срещу военните и армията. Това заяви по Bulgaria ON AIR главният редактор на в. "Заман" Мехмед Юмер. Вчера експлозия удари военен конвой в Югоизточна Турция, съобщава се за загинали 28 души при нападението, извършено близо до военните автобуси.

За да разграничим атентатите и това, което целят трябва да си припомним този на площад "Султан Ахмед" в Истанбул, заяви Юмер. При него загинаха 11 души, предимно туристи от Германия. По думите му истанбулският атентат е с ясното послание да бъдат сплашени туристите в Турция.

"За разлика от атентата на площад "Султан Ахмед" пред Обелиска виждаме различна планирана акция. Явно е, че е терористичен акт, но с по-различен почерк. Вижда се, че е добре организиран атентат в сърцето на Анкара. В непосредствена близост до генералния щаб на турския Министерски съвет. Тук вече имаме атака срещу военните и армията. В това се заключава разликата и почерка на този атентат", поясни Юмер.

Според него този терористичен акт е един вид сигнал към армията и държавата, че са уязвими. "Това е опит армията да се намеси и въвлече в сирийския конфликт. След изказването на турския премиер Ахмет Давутоглу и на президента Реджеп Тайип Ердоган стана ясно, че според техни данни - извършителите на кървавия акт са кюрдските партии ПКК и „Демократичен съюз“ (ПЙД)", добави Юмер.

По неговите думи, политиката на Турция по отношения на Сирия дава този резултат в момента. "През 2011г. ръководителите на турската държава заеха страна по някакъв начин в сирийския конфликт. Това предполагаше отказване от политиката на нулеви проблеми и намесване в близкоизточния конфликт. Няма как, когато сте заели дадена страна това да не доведе до придвижване, прехвърляне, намеса по вашата граница", коментира Юмер.


#атентат #Турция #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници