До 240 лв. ще струват дактилоскопските устройства в болниците

До 240 лв. ще струват дактилоскопските устройства в болниците
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Две компании са подали оферти за изграждането и въвеждането на система за идентификация с пръстов отпечатък в лечебните заведения и аптеките. Това са "Консорциум Стемо-гама консут" и "Контракс" АД.

Две компании са подали оферти за изграждането и въвеждането на система за идентификация с пръстов отпечатък в лечебните заведения и аптеките. Това са "Консорциум Стемо-гама консут" и "Контракс" АД. Ценовите оферти за изпълнението на поръчката бяха отворени публично днес пред журналисти в централата на Националната здравноосигурителна каса и се оказаха с около 310 хил. лева разлика. В същото време и резултатът от техническата оценка на предложенията на двете фирми е с почти двойно разминаване в полза на по-скъпия договор.

"Консорциум Стемо-гама консут" предлага да създаде софтуера и да внедри системата на пръстовите отпечатъци за сумата от 398 хил. лв. (477.6 хил. лв. с ДДС). Тя определя индикативната единична цена за четците на биометрични данни, каквито трябва да се инсталират във всяка болница, кабинет на личен лекар и аптека, за да заработи системата, от 239 лева без ДДС или 286 лева с данъка.

В офертата на "Контракс" АД се посочва, че изготвянето на софтуера и въвеждането му ще струват 88 хил. лв. (105 хил. с ДДС), а единичната цена на устройство е 190 лв. (или 228 лв. с 20% данък добавена стойност).

Петчленна комисия, включваща експерти от здравната каса и двама външни консултанти, е оценила техническата част на офертите преди разкриването на цените. По зададените параметри "Консорциум Стемо-гама консут" получава 65 от 100 възможни точки, а "Контракс" АД - 34.78. Голям дял от финалното решение обаче се формира от финансовите измерения и преимущество има по-евтината оферта, в случая тази на "Контракс".

Представителите на комисията по обществената поръчка обясниха, че ще излязат с решение до края на месеца. Говорителят на Националната здравноосигурителна каса пък уточни, че основните цени, посочени в офертите, са за създаването на самия софтуер на идентификация и те ще се платят от административния бюджет на касата.

Четците обаче, всеки от които ще струва 190 или 240 лева в зависимост от избора на победител, най-вероятно ще се купуват от самите лечебни заведения, като те ще са задължени това да става от фирмата-победителка, за да може устройствата да са съвместими с операционната система. Касата не знае какъв брой ще е необходим, защото всяка болница, аптека и личен лекар предстои да определи индивидуалните си нужди.

В случай, че загубилата фирма не обжалва окончателното решение и процедурата не се забави, системата може да заработи през месец юни.

#болници #пръстов идентификатор #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници