Лондон се споразумя с ЕС – какво поиска и какво получи Камерън

Лондон се споразумя с ЕС – какво поиска и какво получи Камерън
Дейвид Камерън Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Макар и трудно, Великобритания сключи сделка с Европейския съюз за реформи в европейските правила. Премиерът Дейвид Камерът настояваше това да стане преди провеждането на референдум на Острова, за да има коз в кампанията си за убеждаване на британските граждани да подкрепят членството на страната в ЕС. След два дълги дни на преговори Европейският съюз все пак прие споразумение за промяна в условията на членство на Великобритания.

С документа 27-те лидери на страните членки обещават на Камерън, че ако убеди сънародниците си да гласуват за оставането в ЕС, Великобритания ще получи отстъпки в европейското законодателство по 4 въпроса, свързани със суверенитета, икономиката, участието в европейското законотворчество и трудовата миграция, съобщи кореспорндентът на БНР в Брюксел.

За България най-съществената промяна е замразяването на социалните добавки към заплатата за новодошлите работници във Великобритания. Този предпазен механизъм ще важи за период от 7 години след влизането в сила на новото законодателство – така всеки новоназначен на работа европейски гражданин ще бъде лишаван от правото на данъчен кредит и други социални добавки за максимум от 4 години.

Дава се също така възможност за намаляване размера на детските надбавки в съответствие с условията в държавата, където реално се отглеждат децата на европейските граждани на британския трудов пазар.

Очаквано постигнатата сделка бе посрещната скептично в Лондон. Споразумението на Дейвид Камерън за реформи в ЕС „не струва хартията, на която е написано”, заяви лидерът на британската националистическата партия ЮКИП Найджъл Фараж пред 1500 поддръжници на излизането на Великобритания от ЕС, съобщи АФП.

„Споразумението не адресира фундаменталните проблеми, за които хората ги е грижа”, заяви Фараж в Лондон, по време на събитие в подкрепа на т.нар. „Брекзит” сценарий.

Правосъдният министър в кабинета на Камерън, Майкъл Гоув също ще подкрепи излизане от ЕС, смятат британските медии.

Самият премиер заяви, че е разочарован, но не е изненадан от позицията на Гоув.

Според „Индипендънт” още 5 консервативни министри ще подкрепят излизане от ЕС. Утре предстои заседание на британския кабинет, на което премиерът Камерън ще представи споразумението му с европейските лидери

АФП сравнява това, на което Камерън се надяваше в писмото си до председателят на Европейския съвет Доналд Туск от ноември, и това, което успя да постигне чрез серия от компромиси, формулирани до някаква степен с двусмислен дипломатически език.

Имиграция

Какво искаше: Поставен под напрежение от обществото и собствената му Консервативна партия, Камерън искаше европейските имигранти във Великобритания да почакат 4 години преди да получават социални помощи за работещи и държавни жилища. Той също така искаше гастербайтерите да не получават детски надбавки, които да изпращат на семействата си в родните си страни.

Какво получи: Въпреки че източноевропейските страни бяха против това, Камерън осигури „аварийна спирачка” за седем години на някои от социалните придобивки за новопристигащи имигранти от ЕС. Също така, размера на детските надбавки ще бъде съобразен със стандарта в родната страна на работниците. Това важи за новопристигнали, но може да обхване всички мигранти след 2020 година.

Сувернитет

Какво искаше: Камерън имаше няколко искания, свързани със становището, че Брюксел има прекалено голяма власт над британските институции. Той искаше да излезе от „все по-близкия съюз”, едно от фундаменталните разбирания за Европейския проект, по „законов и необратим” начин. Великобритания поиска възможност за „червен картон”, който да представлява възможно вето на общи закони, гласувани в Брюксел, който да може да бъде показан от мнозинство от национални парламенти.

Какво получи: Камерън си осигури излизане от „все по-близкия съюз”. Общите договори ще бъдат промени, така че Великобритания да не е задължена на това. Той получи и „червеният картон”, макар че ще може да бъде показван от 55% от 28-те национални парламенти, което го прави трудно постижим практически.

Икономическа политика

Какво искаше: Камерън искаше ЕС да не може да използва статута на Великобритания на страна извън Еврозоната срещу самата нея. Тази тема е чувствителна, тъй като Ситито на Лондон е най-важният финансов център на континента. Камерън поиска закони, в които ЕС да признава, че има повече от една валута и страните извън еврозоната не бива да бъдат дискриминирани.

Какво получи: Камерън каза, че е постигнал защита на Ситито от дискриминацията на страните от еврозоната. Според премиера ЕС за пръв път е признал, че има повече от една валута. Тук обаче формулировките в споразумението са неясни, като в него се говори за „съвместното съществуване на различни перспективи”. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер натвърди, че Великобритания няма да има право на вето по въпроси на еврозоната. „В текстът това е кристално ясно”, заяви Юнкер.

Конкурентоспособност

Какво искаше: Камерън заяви на Туск, че страната му иска премахване на ограниченията за бизнеса. Той също призова ЕС да продължи с мерките за свободно движение на капитал, стоки и услуги, с цел икономическо развитие.

Какво получи: Юнкер отдавна изтъква подобряването на конкурентоспособността като приоритет, така че тази сфера не беше толкова проблематична. ЕС се съгласи на „увеличаване на конкурентоспособността” с „конкретни стъпки”.

"Договорите ще бъдат променени в бъдеще така, че споменаването на „все по-тесен съюз“ да не се отнася за Обединеното кралство. Накратко казано – Великобритания никога няма да бъде част от европейска супер-държава… Също така веднъж завинаги постановяваме, че националната сигурност е изцяло отговорност на британското правителство. Така, ние никога няма да бъдем част от обща европейска армия. С това ново споразумение мисля, че дойде време да изпълня обещанието си, когато се кандидатирах за втори мандат. В събота ще представя текста на правителството, а в понеделник ще направя изявление пред парламента за начало на процеса по насрочване на референдум за членството ни в Европейския съюз. Сега британският народ трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Вярвам, че отговорът е в това да останем. Великобритания ще бъде по-силна в реформирана Европа, отколкото сама навън", заяви Дейвид Камерън веднага след заседанието.

 

 

 

 

#Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници