Пълна блокада на границата с Гърция, българи масово отменят почивки при комшиите

Пълна блокада на границата с Гърция, българи масово отменят почивки при комшиите
БГНЕС
A A+ A++ A

Туроператорите у нас през последните дни са затрупани от заявки за отмяна на резервациите за почивки в Гърция. Причината е неяснотата колко време ще продължи блокадата на граничните пунктове с южната ни съседка и притесненията, че дори да прекратена, ситуацията няма да се повтори скоро.

Границата първоначално беше затворена от протестиращите гръцки фермери, но в отговор през изминалата седмица българските шофьори наложиха пълна блокада на браздата със съседите.

В момента са затворени за движение всички гранични пунктове с Гърция - Кулата-Промахон, Илинден-Ексохи, Капитан Петко войвода-Орменион, Златоград-Термес, Ивайловград-Кипринос и Маказа-Нимфея, съобщиха от пресцентъра на МВР.

20-километрова колона от ТИР-ове и леки автомобили се е образувала на граничния пункт Кулата, засилено е полицейското присъствие.

Действията от двете страни на границата сериозно притесняват туристите.
Над 60% от запазените места за почивка у комшиите за периода 3-6 март са освободени с отказани резервации, Хората си отказват и резервациите за Великден - 1 и 2 май, както и за 21 - 24 май, пише в. Стандарт.

Мнозинството от нашенци са притеснени, че границата ще остане блокирана през целия туристически сезон. Така, за да не провалят почивката си, българите предпочитат да отменят резервациите си. От това обаче родните курорти няма да спечелят, защото голяма част от турстическия поток се пренасочва към Турция, малък е интересът към Черноморието ни и планините, обясниха туроператори.

Има желаещи за полети със самолет до Атина, но това излиза три пъти по-скъпо, признават те. Още повече, че мнозинството от сънародниците ни посещават Северна Гърция, предимно полуостров Халкидики и островите Тасос, Самотраки, и Лимнос. Те са много по-близо до българската граница, отколкото пътуването от гръцката столица, коментират още хора от туристическия бранш.

Днес се очаква проблемът със затворената граница да бъде обсъден на среща на Кулата с участието на транспортния министър Ивайло Московски, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, представители на синдикатите на фермерите и стачния комитет от гръцка страна.



#границата с Гърция #блокада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници