Преговорите се провалиха, блокадата на границата с Гърция остава. Московски: Подиграха се зловещо с нас

Преговорите се провалиха, блокадата на границата с Гърция остава. Московски: Подиграха се зловещо с нас
Ивайло Московски БГНЕС
A A+ A++ A

Преговорите за вдигане блокадата на ГКПП Кулата се провалиха, след като на срещата с министъра на транспорта и съобщенията Ивайло Московски и посланика на Гърция Димостенис Стоидис у нас се явиха нелегитимни представители, които не могат да дадат гаранции, предаде БГНЕС.

Никога не съм виждал такова безобразие и подигравка с България. „Ако трябва ще стоим с българските превозвачи до премахването на блокадата. Взел съм си дрехи”, категоричен беше министърът.

Явиха се няколко човека, не можаха да дадат никакви гаранции, отказаха да местят тракторите. Шефът на полицията на Серес беше там, не може да поеме ангажимент, че ще може да осигури буферна зона или коридор, по който де са освободи трасето“, каза Ивайло Московски. „Ако някой иска да премине границата, няма никаква гаранции. Гръцкият посланик се опита да говори с тях. Това е максимумът, който може да се направи... Ние не можем да поемем отговорност дали утре или след няколко часа гърците няма пак да затворят границата. Нашите превозвачи не се съгласиха с това предложение“, каза транспортният министър.

„Аз повече не им вярвам и една дума. От тук нататък превозвачите трябва да кажат какво ще е поведението им“, заяви Московски. „Затваряме“ - отговориха превозвачите, събрали се около транспортния министър.

На въпрос трябва ли да прекратим дипломатическите си отношения с Гърция, Московски изрази мнение, че трябва да прекратим всичко. „Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите”, обясни Московски, цитиран от Фокус.

Попитан може ли ЕК да се намеси, министърът отговори - „да се намесват” и добави, че е провел половинчасов разговор с комисарката по вътрешен пазар и индустрия, която много е благодарила на министъра, че я уведомява за ситуацията и е заявила, че ще наблюдават отблизо случая. Министър Московски й е отговорил: „Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората”.

Той каза, че ще продължат да информират европейските институции и е изчерпал всичко, което е можело да бъде договорено помежду им. По думите му, гръцките фермери се подиграват зловещо с нас. „Просто съм възмутен от дъното на душата си”, заяви той.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов допълни, че местната власт ще подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила, и ако нашите превозвачи решат да продължат с блокадата , ще им осигуряват храна и вода.

В момента шофьорите водят преговори какви ще са техните действия от тук нататък.

Пети ден продължава контра-блокадата на българските превозвачи на ГКПП Кулата, която е в отговор на незаконните действия на гръцките фермери, блокирали българската граница вече няколко седмици. "Исканията ни са същите, поетапно изтегляне на тракторите от Промахон, имаме подкрепата на държавата, фермерите мислеха, че няма да издържим, но ние сме тук", каза пред БГНЕС Веселин Дангов.

 

 

 

#преговори #Московски #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници